0,00  0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Prikaži košaricoNa blagajno

0,00  0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Prikaži košaricoNa blagajno

Resnice in zmote o volni

Zmote o volni

1. Volna srbi

Ja res je! Je pa tudi mehka in prijetna. Vse je odvisno od vrste volne in načina njene uporabe. Srbenje, ki ga ljudje povezujejo z volno, je določeno s premerom uporabljenih vlaken. Večja, širša vlakna so manj prožna in imajo manjšo sposobnost upogibanja, kar povzroči, da se vbodejo v kožo in povzročijo občutek srbenja.  Volna premera 30 mikronov ali manj je zelo mehka in ne bo srbela medtem, ko volna premera 40 mikronov bo. Je pa odvisno tudi od tega kako občutljivi ste. V splošno lahko rečemo da do premera 25 mikronov nihče ne bo občutil srbečice. Proizvajalci bodo debelo volno uporabili le v primerih jaken, kjer ne prihaja do direktnega stika s kožo.

2. Med pranjem se skrči

Dejansko se volna lahko skrči, vendar le, če jo nepravilno operete. Volna dobro prenaša toploto in mehansko obdelovanje – vendar ne skupaj. Če želite, da vaši volneni izdelki dolgo ohranijo obliko, uporabite program pranja za volno.

3. Se obrabi hitreje kot drugi materiali

Spet je odvisno od tega kako skrbite za svoja oblačila. Volna ne perite pogosto, ker tega na potrebuje. Namesto tega jo le dobro prezračite. Obesite jo na balkon ali vrt in pustite par ur, potem bo spet sveža. Ko pa jo perete, bodite pozorni na program pranja, vrsto detergenta (obstajajo specifična za volno z manjšim pH). Izberite tudi prava oblačila za pravo aktivnost.

4. Samo za hladno vreme

Pogosto velja stereotip, da vas volna zgolj greje, ko je mraz. V resnici je volna je resnično 4-sezonski material. Pomislite na ovco. Ko postane malo hladno, ne odide v omaro in zgrabi jakne. Ko se segreje, ne obleče bombažne majice. Na voljo ima zgolj eno oblačilo in mati narava ji je dala popolno obleko, ki ji omogoča udobno bivanje skozi vse leto. Volna je čudovit regulator temperature, ki nas ogreje, ko je hladno in hladi, ko vam je toplo. 

5. Merino volna se nosi le kot spodnji sloj

Različne živali proizvajajo različne vrste volne. Merino je zelo fina, mehka volna, idealna za spodnji sloj. Ampak Merino volno lahko nosite nosite povsod – kot kratko majico, spodnje perilo, pulover, ali jakno,.. Je vrsta volne, ki je znana po svoji mehki volni. Dejstvo pa je, da proizvajajo tudi debelejša vlakna. Debelina volne se meri v mikronih in je glede na to razvrščena v skupine. Tako pri spodnjem perilu uporabljajo debelino 18, 18.5 mikronov, Debelejša volna (tudi od Merino ovc) se uporablja za težje pletenine.

6. Smrdi, ko je mokra

Odvisno, kako je obdelana. Tista volna, ki gre skozi različne obdelave, kot je barvanje, ne bo smrdela, ko bo mokra. Nek doma pleten pulover, ki ni obdelan pa bo imel neprijeten vonj, ko bo moker.

Resnice o volni

1. Topla v hladnem vremenu

Volna ima edinstveno izolacijsko sposobnost zaradi načina, kako vlakno zrak izolira in s tem zagotavlja toploto. Volna se naravno mečka, s čimer lahko ujame več »mrtvega« zraka kot katera koli druga vlakna. Mrtvi zrak je fantastičen izolator in zagotavlja naravni ščit proti mrazu. Vlakna imajo tudi nizko toplotno prevodnost in ne vlečejo toplote iz telesa, zato, ko je zunaj hladno, toplota ostane znotraj. Volna je tudi naravno hidrofobna in zato odvaja vodo.

2. Hladna v toplem vremenu

Volna ima sposobnost shranjevanja vlage v strukturi vlakna. Ko se vaše telo ogreje, bo vlaga, ki je shranjena v vlaknih, začela izhlapevati in ohladila zrak med kožo in tkanino. Če je topleje, pride do večjega izhlapevanja in večji je učinek hlajenja. Volna v tanjši verziji je tako primerna za poletno uporabo. Ko je vroče, sposobnost volne, ki absorbira vlago, ustvari hladilni učinek. Volna se ne bo oprijela telesa na enak način kot sintetični materiali ali bombaž; kar bo posledično dalo večji občutek dobrega počutja.

3. Trpežna, a mehka na dotik

Zaradi naravne elastičnosti volne se lahko vlakna upognejo približno 20.000-krat, preden se zlomijo. Zaradi tega volna ni le presenetljivo trpežna in odporna proti obrabi v primerjavi z drugimi materiali, ampak je tudi prijetna za kožo. Te lastnosti so dobrodošla kombinacija pri pletenih puloverjih in drugih srednjih plasteh.

4. Ohranja nas suhe

Kot smo že povedali, lahko celične membrane v vsakem volnenem vlaknu absorbirajo vlago v obliki hlapov. Ko ste topli ali prepoteni, to vlago absorbirajo celice, ki so najbližje vaši koži in se zaradi vaše telesne toplote “odpeljejo” na zunanjo stran oblačila, kjer izhlapi. Ker se vlaga absorbira v dejansko vlakno, ni več v stiku s kožo, ki je suha. To vodi do večjega splošnega udobja, še posebej, ko ste aktivni. Ko se vlaga absorbira, bo volna ustvarila toploto. Ta toplota naredi volno udobno, tudi, ko je mokra ali prepotena in hladna. Ker volna diha, se ne boste nikoli počutili pregreto. Volna lahko vsrka količino vode, ki ustreza do 30% njene teže, a kljub temu greje. Sicer je težja, a se ne zdi mokra.

5. Se ne smradi

Volna je naravno antimikrobna in zato nudi odlično kontrolo vonjav, kar je pravo nasprotje poliestrskim oblačilom, zato poliestrska oblačila niso najboljša možnost za dolgotrajne aktivnosti, kot so večdnevni pohodi ali izleti z nahrbtnikom. Zaradi sposobnosti volne, da učinkovito upravlja z vlago, bakterije, ki povzročajo vonj, nimajo vlažnega okolja, ki ga potrebujejo za uspeh. Volno lahko nosite med intenzivno aktivnostjo in v daljšem časovnem obdobju, ne da bi morali skrbeti za vonj. 

e-Novice

Ste strastni ljubitelj pohodništva in narave? Vabimo vas, da se naročite na naše
e-novice, namenjene prav takšnim navdušencem, kot ste sami!
P.E Center
Krakovski nasip 4, 1000 Ljubljana
01 426 34 28
P.E Vič
Tržaška cesta 118, 1000 Ljubljana
041 446 780
trgovina.vic@annapurna.si

Povežite se

Facebook
Instagram

E-novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.

Povežite se

Facebook
Instagram

E-novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
info@annapurna.si
P.E Vič
Tržaška cesta 118, 1000 Ljubljana
041 446 780
P.E Center
Krakovski nasip 4, 1000 Ljubljana
01 426 34 28
Copyright © Annapurna 2023. Vse pravice pridržane.