0,00  0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Prikaži košaricoNa blagajno

0,00  0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Prikaži košaricoNa blagajno

Kampiranje z otroki. Kako težko pa je lahko?

Za otroke je narava neskončna pustolovščina, kjer ustvarjajo spomine za vse življenje. Ko odrastemo, pa ta čarovnija ostaja, ker kaj je boljšega od gledanja naslednje generacije, ki se uči ljubiti naravo.

“Kampiranje z zelo majhnimi otroki je lažje, kot si morda mislite.”

Delajte majhne korake

Mali koraki za velik cilj, pravijo. Ko začnete kampirati kot družina, pojdite počasi. Za začetek ostanite v lokalnem okolju. Gore so čarobne, toda zakaj nebi začeli raziskovati narave blizu doma? Še bolje, začnite na svojem dvorišču. Zakurite si ogenj in pripravite večerjo na prostem, prespite v šotoru. Naslednje jutro se odpravite na pohod. 

Seveda se je treba prilagoditi, kaj boste počeli v naravi z otroki, vendar vam to ne sme preprečiti, da bi šli ven in uživali na prostem. 

Razmislite o letnem času

Poletje je super za kampiranje z otroki. Še boljša pa je jesen, ker ni komarjev, temperature so odlične za spanje in imate več prostora zase. Izvedljivo je tudi zimsko kampiranje, samo, če imate pravo opremo in odgovorno miselnost.

Naredite seznam družinske opreme

Za prvo kampiranje z majhnimi otroki, priporočamo, da vnaprej pripravite načrt. Zelo pomembno je, da imate visokokakovostno opremo. Priporočamo celo izposojo ali najem opreme, ne pa zapravljanje denarja za nizkokakovostno opremo. Še posebej šotor je ključnega pomena za to izkušnjo.

Izberite šotor glede na število članov v vaši družini. Super je imeti en velik predprostor, če ne dva in vhode na obeh straneh. Dodaten plus predstavlja notranji šotor v polni višini, kar daje več aktivnega volumna in večjo raven udobja.

Seznam za pakiranje za krajši izlet vključuje tudi veliko prigrizkov in dobre hrane, kajti razpoloženje in energija sta močno odvisna od tega, da ste vsi nahranjeni. Večer v šotoru si lahko popestrite z branjem knjige (z lučko). Da je vsem udobno in toplo, pa so ključnega pomena spalne podloge in spalne vreče. Predlagamo, da ima vsak družinski član dva kompleta volnenega spodnjega perila; en komplet pakiran v suho vrečko. Na koncu so pomembni tudi bolj lahkotni čevlji, da se noga spočije od dolgega dne v pohodniških čevljih. 

Največji šok pri kampiranju z majhnimi otroki je povečanje opreme. Starši nosijo veliko prtljage, vendar obstajajo rešitve. Ena rešitev: naj otroci nosijo opremo sami! Nekaj oblačil in drugih predmetov tako spakiramo v otroške nahrbtnike. 

Otroci naj sodelujejo

Vključite otroke v pripravo hrane in postavitev šotora. Zgodaj poučiti otroke o tem, kaj je vključeno v taborjenje, jim daje večno hvaležnost za dejavnosti na prostem. To pomeni tudi večjo ozaveščenost o skrbi za okolje. Vsak naj prispeva k čiščenju ‘kampa’. Ne glede na to, ali so smeti njegove ali ne. 

Vzemite si čas in bodite samo družina

Nobena izkušnja ni tako celostna kot kampiranje. Medtem ko so enodnevni pohodi in pomoč pri postavitvi tabora dragocene izkušnje za majhne otroke, pa je še bolj pomembno, da otrokom dovolimo biti le otroci. Omogočimo jim, da tekajo naokoli, se igrajo na prostem, postanejo gibčni in močni. Za njihovo domišljijo je dobro tudi, da se preprosto igrajo s tem, kar najdejo okoli sebe. Potem, ko je vse urejeno, se namestimo v šotor in le uživamo. Pogovarjanje, branje, poslušanje zvokov narave. 

Zdaj pa samo še vaja! 😉

10 nasvetov:

  • Vedno se vprašajte, zakaj to delate? Ali je zaradi vas, ali za izkušnje otrok? Ne glede na starost otrok, najprej glejte na njih. Če želite raziskovati sami ali preplezati neko goro, ki vam predstavlja izziv, dajte to prihodnjič. Bolje je če imate nizka pričakovanja, oziroma jih sploh nimate. Da bi otrokom predstavili naravo in življenje na prostem, se prilagodite otrokom in njihovem tempu. 
  • V kolikor nosite otroka v nosilki, poskrbite, da mu je toplo, da je suh in ima dovolj za jesti/piti. Pogosto ustavljanje za malico in opazovanje stvari okrog sebe ni samo zabavno, pomembno je, da ste vsi zadovoljni. Ne samo, da date otroka v nosilko in pozabite nanj. Pustite, da se igrajo sem ter tja, vključite jih v to kar delate, povejte jim kaj vidite – tudi, če še ne govorijo. 
  • Ohranite domačo rutino. Jejte in spite ob istem času. Ne pozabite pa prišteti nekaj vmesnih prigrizkov, da boste polni energije. 
  • Če je vreme slabo, obrnite in delajte nekaj drugega. Na pohod greste lahko drugič. 
  • Vzemite dodatna oblačila, več slojev v primeru, da se spremeni vreme.
  • Ne pozabite na prvo pomoč. V naravi se lahko zgodi karkoli, kadarkoli.
  • Vzemite zemljevid, mogoče kompas. Poglejte kje gre pot, razložite kaj pomenijo simboli. Kmalu, vam bodo otroci načrtovali naslednjo dogodivščino. 
  • Če boste prenočili v šotoru, bodite blizu koče, avta ali doma. Skupaj postavite tabor. Dajte otrokom nekaj nalog. Naj bo šotor kot dom. S seboj prinesite igre, ki se jih lahko igrate notri, ko je vreme slabo. Stvari, ki jih lahko počnete zunaj. Frizbi in karte ne zavzamejo veliko prostora. Ko imate postavljen šotor, lahko načrtujete krajše pohode v okolici, plavanje, ribarjenje, kolesarjenje,.. 
  • Vključujte otroke. Lahko pakirajo, načrtujejo? Lahko nosijo svojo opremo v majhnem nahrbtniku? Vse to jih dela odgovorne in predane ekipi. 
  • Vedno lahko obrnete in poskusite prihodnjič, če se vam je že od začetka zdela slaba ideja. Ni treba, da otroci vedo, zamotite jih. Zapomnite si, da narava vedno počaka. 

e-Novice

Ste strastni ljubitelj pohodništva in narave? Vabimo vas, da se naročite na naše
e-novice, namenjene prav takšnim navdušencem, kot ste sami!
Strinjam se s pogoji pravilnika*
P.E Center
Krakovski nasip 4, 1000 Ljubljana
01 426 34 28
P.E Vič
Tržaška cesta 118, 1000 Ljubljana
041 446 780
trgovina.vic@annapurna.si

E-novice

Strinjam se s pogoji pravilnika*
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.

E-novice

Strinjam se s pogoji pravilnika*
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
info@annapurna.si
P.E Vič
Tržaška cesta 118, 1000 Ljubljana
041 446 780
P.E Center
Krakovski nasip 4, 1000 Ljubljana
01 426 34 28
Copyright © Annapurna 2023. Vse pravice pridržane.