Samo zato, ker preživljate konec tedna v naravi, še ne pomeni, da se morate zadovoljiti z zamrznjeno posušeno hrano. Tukaj je nekaj primerov relativno raznolikih in povsem slastnih obrokov, ki bodo dodali še nekaj pridiha pri prijetnem večeru okrog tabornega ognja.
Sestavine (6 porcij)
2 stroka drobno nasekljanega česna
2 pločevinki (400g) pelatov
350g na drobno narezanega pastinaka (lahko zelena)
100g fino narezane artičoke
2 na kocke narezani bučki
2 žlički hladno stiskanega kanola olja (ali drugega)
6 drobno nasekljanih osušenih marelic
2 pločevinki (230g brez tekočine) kuhanega rumenega graha ali čičerike
1 žlica jabolčnega kisa
sveža zelišča ali sušena (npr. pehtran ali peteršilj)
sol in sveže mlet črni poper
Omehčano zeleno zelje:
100g zelenega zelja
1 žlica hladno stiskanega kanola olja (ali drugo)
ščepec soli
Ocvrti riž:
6 porcij riža
1 žlica jedilnega olja
1-2 žlici mešanice začimb
sol
Postreči s
Humusom, kislim kruhom
Navodila
Česen popražite na olju. Dodajte paradižnik in gomoljno zelenjavo ter pustite, da vre deset minut, da se zelenjava zmehča. Dodajte zelišča, marelice in grah. Pustite vreti še pet minut. Začinite s kisom, soljo in poprom.
Liste zelja narežite na majhne koščke. Vtirajte olje in ščepec soli, dokler se zelje ne zmehča. Pogrejte nekaj olja z mešanico začimb. Dodajte predhodno kuhan riž in cvrti nekaj minut. Vse skupaj dobro premešajte in začinite s soljo-
Enolončnico postrezite z zeljem, ocvrtim rižem, humusom in kislim kruhom.
Sestavine(2 porciji)
2 sladka krompirja
4 paradižniki
1/2 rdeče čebule
1/2 zelenega čilija
sok ene limete
oljčno olje
1 jedilna žlica drobno nasekljanega koriandra
sol in črni poper
50g feta sira
aluminijasta folija
Navodila
Sladki krompir zavijte v aluminijasto folijo in postavite v žerjavico. Pecite 35-40 minut oz. do mehkega .
Paradižnik razporedite na četrtine in odstranite semena. Meso (paradižnika) narežite na majhne kocke. Rdečo čebulo in čili drobno narežite na kocke. Paradižnik, čebulo in čili zmešajte, da dobite salso. Dodajte sok limete, malo olivnega olja in sesekljan koriander. Začinite s soljo in črnim poprom.
V pečen sladki krompir naredite zarezo in izdolbite odprtino. Napolnite jo s salso. Končajte z drobljeno feto na vrhu.
Sestavine (4 porcije)
100g mesa klobase chorizo (ali druga klobasa)
1 čebula
1 svež čili
2 paradižnika
1 pločevinka fižola
1 strok česna
kumina
4 jajca
Navodila
Meso klobase chorizo prepražite, dodajte na kocke narezano čebulo, čili, paradižnik in fižol ter pustite kuhati nekaj minut. Dodajte kumino, sol in poper.
V gosti omaki naredite štiri majhne izdolbine in v vsako dajte jajca. Pustite, da se jajca pečejo, dokler ne postanejo bela. Postrezite z omako čili in sveže mletim poprom.
Ime tega recepta pomeni ‘Jajca lastnika ranča’ – fantastičen zajtrk, ki je res okusen!
Vir: inspiracijski katalog Fjällräven: Narava čaka, pomlad/poletje 2021